Asbest

Verwijderen asbest voor bedrijven

Bent u ondernemer of heeft u een boerenbedrijf en heeft u op uw perceel asbesthoudende materialen, dan mag u het asbest niet zelf verwijderen en moet u dit laten doen door gecertificeerde bedrijven.

Het vervangen van een asbestdak vraagt  vaak om een goed (investerings)plan. Er zijn verschillende financiële en fiscale opties om dakvervanging mogelijk te maken. Een asbestdak vormt namelijk niet alleen een persoonlijk, maar ook een zakelijk risico. Investeert u nu in een nieuw (energiezuinig) dak, dan investeert u in een gezonde en veilige omgeving van uw bedrijf. U investeert in uw toekomst!

Advies van een asbestinventarisatiebedrijf
Voor de uitvoering, kosten regels en aanpak kunt u advies vragen bij een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf bij u in de buurt. Kijk voor bedrijven in uw buurt op de website van Ascert.

Een asbestinventarisatiebedrijf zal een inventarisatierapport opstellen.  Voordat u asbest mag laten verwijderen dient u eerst een sloopmelding te doen bij de gemeente. Doet u dat minimaal 4 weken voordat u start met de werkzaamheden!  De asbestsaneerder kan dit ook voor u verzorgen.
Op www.omgevingsloket.nl kunt u de melding doen. U kunt inloggen met uw DigiD inlogcode

Vervolgens moet een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf deze asbesttoepassingen in opdracht van u als eigenaar verwijderen. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond zal een eveneens gecertificeerd laboratorium de locatie vrijgeven. Dat betekent dat de locatie veilig kan worden betreden zonder beschermingsmiddelen.

Financiële en fiscale kansen
Er zijn meerdere financieel en fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden die het niet alleen makkelijk, maar ook aantrekkelijk maken te investeren in een nieuw (duurzaam) dak. Eén van de fiscale voordelen behaalt u door ‘slim’ te sparen voor dakvervanging door middel van een voorziening op groot onderhoud. De klus kost hierdoor netto minder. Ook als het gaat om duurzame maatregelen zijn er financiële voordelen. Met bijvoorbeeld een geïsoleerd dak met zonnepanelen verdient u een deel van uw investering terug.

Totaalpakket asbestdakvervanging
U kunt zelfstandig zaken doen met individuele bedrijven uit de eigen regio. Misschien hoort u in uw omgeving goede geluiden over ervaringen met een bedrijf. U doet dan echter wel vaak zaken met een inventarisatiebureau, een saneerder, een laboratorium en de leverancier van uw nieuwe dak of eventuele zonnepanelen.
Om het u nog makkelijker te maken, slaan diverse bedrijven de handen ineenen vormen samen coalities die totaaloplossingen bieden. Zij bieden u een aantrekkelijk totaalpakket voor dakvervanging. Dat scheelt u huiswerk, tijd én geld. Heeft u interesse? Neemt u dan voor meer informatie contact op met:

  • iChoosr
    Samen met uw gemeente kunnen wij het Collectief Asbest Saneren organiseren voor particuliere huiseigenaren met asbest op hun dak.
  • Asbestschakel
    Coöperatie Asbestschakel is een uniek samenwerkingsverband en werkt met één aanspreekpunt voor de dakeigenaar. Met de unieke rekentool op de website kan men zelf zijn nieuwe dak samenstellen, met tal van keuze mogelijkheden. Persoonlijk contact is nadien mogelijk.
  • Kingspan
    FutureProof is een betaalbaar totaalplan voor vervanging van asbestdaken. Het bestaat uit de asbestsanering tot en met het aanbrengen van een nieuw daksysteem met zonnepanelen. Kingspan regelt al het papierwerk en verzorgt de financiering waarmee dankzij een leaseconstructie het dak binnen 3 tot 10 jaar kan worden terugbetaald. Met de zonnepanelen wordt geld bespaard op de energie rekening en heeft het project ook een duidelijk positieve kant.

Handige links
www.infomil.nl  informatie over het over het asbestdakenverbod
• Asbestwijzer; meer informatie over asbest, waar het zit en hoe u het kunt herkennen.
www.ascert.nl;  voor bedrijven in uw buurt  die een inventarisatie of sanering kunnen verzorgen
• www.omgevingsloket.nl; voor het doen van een  sloopmelding.