Beestje van de maand: de distelvlinder

Bij de lente horen vlinders in je buik. Reden voor onze collega Pim om dit keer een vlinder als beestje van de maand te kiezen, namelijk de distelvlinder. Een prachtige vlindersoort die algemeen voorkomt in Nederland. Toch leeft hij maar gedeeltelijk in Nederland.

Trekvlinder

De distelvlinder is namelijk een trekvlinder. Daarom wisselen de aantallen van jaar op jaar, en bij gunstige omstandigheden (zuidelijke luchtstroming) kunnen er ook ‘invasies’ optreden met veel hogere aantallen dan gebruikelijk. De vlinders zijn het hele zomerseizoen te zien, hoewel de grootste aantallen meestal in augustus aanwezig zijn.

De levenscyclus van deze soort in onze streken is best bijzonder. In het voorjaar vliegen de vlinders (een volwassen vlinder heet ook wel ‘imago’) naar Nederland vanuit Zuid-Europa en Noord-Afrika. Dat is best een prestatie voor een vlinder. Hier leggen ze eitjes waaruit de zomergeneratie komt. Veel van deze rupsen sterven echter nog voordat ze vlinder worden. De individuen die het wel redden, vliegen weer naar zuidelijke streken. In Nederland is het namelijk te koud voor ze om te overwinteren.

Typisch gedrag


De rupsen leven voornamelijk op de akkerdistel (vandaar de naam), gewone klit en grote brandnetel (dit is een van de vele vlindersoorten die voorkomen op brandnetels; vervelende planten, maar ecologisch heel waardevol!). Zoals bij veel vlinders, heeft de rups een heel typisch gedrag. Ze zitten aan de onderzijde van het blad en maken daar een nestje door de uiteinden van het blad aan elkaar te spinnen tot een soort coconnetje. Als het blad op is gegeten, verhuist de rups naar een ander blad (maar niet naar een andere plant). Doordat de akkerdistel een geschikte waardplant is, kan deze vlinder ook goed gebruik maken van intensieve landbouwgebieden, omdat daar altijd wel wat distels te vinden zijn in overhoekjes.

Uniek en herkenbaar


De distelvlinder wordt soms wel eens verward met een Atalanta, maar de zwarte vleugelpunten maken hem uniek en snel te herkennen. Je vindt de distelvlinder vaak op allerlei nectarplanten. Hij is geen fan van rottend fruit. Zoek de vlinderstruik of je bloemenborder deze zomer maar eens af en kijk of jij hem kunt vinden!