Beestje van de maand: de ruige dwergvleermuis

Wat maakt deze dwergvleermuis zo ruig? Dat vertelt onze collega Hidde! Want de ruige dwergvleermuis is het beestje van de maand november.

Verwant aan de gewone dwergvleermuis

Zoals de naam al impliceert is de ruige dwergvleermuis verwant aan de gewone dwergvleermuis. De ruige variant is even verspreid door Nederland als zijn familielid. Daarnaast lijken ze ook erg op elkaar. Maar hun gedrag is heel anders.

Jagen

De ruige dwerg jaagt op enige afstand van bosranden, bomenlanen en beschutte oevers en waterpartijen. In tegenstelling tot hun familielid, jagen ze minder vaak in bebouwde en verlichte gebieden. Als je dus een nachtelijke wandeling door een halfopen park neemt heb je een grote kans dat je deze rakker tegenkomt.

Verblijfplaats

Ruige dwergen zijn niet heel kieskeurig als het gaat om hun verblijven. Als ergens een spleet, kier of vleermuiskast te bekennen is, dan heb je grote kans dat er een ruige dwerg in kan zitten. Andere vleermuizen kiezen vaker voor de warmere spouwmuren van gebouwen, maar ruige dwergen vinden een vleermuizenkast net zo aantrekkelijk.

Kraamverblijfplaats vrouwtjes

Opmerkelijk is wel dat er bijna geen kraamverblijfplaatsen (kraamkolonies) in Nederland zijn. De enige kraamkolonies die zijn gevonden zich bevinden in Noord-Holland. Dit komt door het gedrag van de vrouwtjes tijdens de kraamperiode. Tijdens de lente hebben zij namelijk helemaal genoeg van al die mannetjes en trekken ze massaal richting Oost Europa. Sommige mannetjes gaan nog trouw mee, maar de meeste blijven lekker hier in Nederland. Na de kraamperiode komen de vrouwtjes weer terug in Nederland om gepaaid te worden door de mannetjes, te paren en vervolgens te overwinteren.

Paarperiode

In het najaar is het de paarperiode van de ruige dwerg. In tegenstelling tot de gewone dwerg, vindt de ruige dwerg het niet zo interessant om rondjes te vliegen en uit te roepen wat zijn territorium is. De ruige dwerg is trouw aan zijn paarverblijf. Hij blijft in de ingang zitten en roept vervolgens naar vrouwtjes.

Geluid

Nieuwsgierig naar het geluid van de ruige dwergvleermuis? Of wil je weten hoe klein hij is en hoe hij eruit ziet? Op deze website staan foto’s, kun je geluiden luisteren en vind je meer informatie over de ruige dwergvleermuis.

Dit was het beestje van de maand november. Tot de volgende keer!