Breedplaatvloeren: veiligheid geborgd door samenwerking
Misschien herinnert u zich het nog: in 2017 stortte een parkeergarage in bij Eindhoven Airport. Heel Nederland schrok ervan. Gelukkig vielen er geen slachtoffers, maar de beelden waren indrukwekkend. Om te voorkomen dat dit elders ook gebeurt, riep het ministerie alle overheden op om gebouwen met breedplaatvloeren te inventariseren en de risico’s in beeld te brengen.
Wat zijn breedplaatvloeren?
Het zijn vloeren waarbij een prefab betonnen onderplaat in de fabriek wordt gemaakt en op de bouwlocatie wordt aangebracht. Daarbovenop komt bewapening met daartussen holle plastic ballen, zodat de vloer lichter is en grotere overspanningen aankan. Koppelwapening zorgt voor samenhang. In eerste instantie dacht men dat de ballen het probleem waren, maar dat bleek niet zo te zijn. Het echte probleem zat in de gladde onderplaat. Daardoor hechtte de bovenliggende vloer onvoldoende vast en konden er scheuren ontstaan tussen de platen, met risico op instorting.
Onze aanpak
We begonnen met het in kaart brengen van gebouwen in onze regio waar breedplaatvloeren waren verwerkt. Dit deden we door archiefonderzoek en het inzetten van de geoviewer. Van alle gebouwen bleven er 42 over die breedplaatvloeren bleken te hebben. De eigenaren kregen een brief met de vraag om een stappenplan te volgen en zo de veiligheid te toetsen.
Bij de meeste gebouwen bleek er geen risico te zijn. Maar bij 10 gebouwen was dat nog niet duidelijk. Op sommige locaties moesten direct maatregelen genomen worden: zo werden er bijvoorbeeld stempels geplaatst of werd de maximale belasting van een vloer aangepast.
Fase 2
In 2019 startte fase 2 van het project. Het ministerie gaf opdracht om op basis van nieuwe inzichten opnieuw onderzoek te doen. Onze taak was te controleren of eigenaren dit onderzoek uitvoerden. In onze regio ging het vooral om CC2-gebouwen, panden met gemiddeld risico. Hoewel het onderzoek pas in 2025 afgerond hoefde te zijn, besloten onze betrokken collega’s om niet te wachten. Voor hen was veiligheid het allerbelangrijkste.
Samen sterk door duidelijke communicatie
Elke week zaten zij bij elkaar om alles door te spreken. Zo hielden ze de interne communicatie op orde. Ook bezochten ze zelf verschillende locaties. Hierdoor begrepen ze beter waar eigenaren tegenaan liepen en konden ze meedenken over passende oplossingen. Heldere communicatie was een rode draad in het project. Geen moeilijke brieven, maar duidelijke uitleg over het waarom van de onderzoeken. En dat werkte: nog voordat de onderzoeksplicht voor CC2-gebouwen in april 2024 officieel inging, had Omgevingsdienst Rivierenland alle risico’s al in beeld.
Trots op resultaat én samenwerking
Inmiddels is het project afgerond, op één gebouw na. Deze hopen we binnenkort af te ronden. Onze betrokken collega’s zijn trots. Niet alleen omdat ze het project zonder dure externe bureaus hebben uitgevoerd, maar vooral omdat het is gelukt zonder handhaving, simpelweg door het gesprek aan te gaan.
Hun reactie
“Door duidelijke communicatie en samenwerking met eigenaren hebben we veiligheid geborgd. En dat is waar we het uiteindelijk voor doen.”