Een boerderij uit de Bronstijd in Kerkdriel

Op een terrein in de Paddenstoelenbuurt in Kerkdriel zijn archeologen van het bedrijf VUhbs sinds een paar weken aan het graven. En niet voor niets, want ze hebben hier resten van een klein boeren woonerf gevonden uit de Bronstijd. Afgelopen week kregen de archeologen ook bezoek van twee schoolgroepen van basisschool de Meidoorn.

Leerlingen van de Meidoorn helpen mee zoeken

Het was een bijzondere ervaring voor de kinderen om bij een echte opgraving te zijn. Met een kleine metaaldetector in de hand gingen zij op zoek naar oude munten uit de stort. Ook kregen zij een rondleiding en zagen zij dat er vooral veel aardewerk, bot en natuursteen gevonden is en zelfs twee bronzen voorwerpen; een soort priem en het andere lijkt een onderdeel van een guts te zijn geweest. ‘Op de vraag wat het zieligste is dat we ooit als archeologen gevonden hadden was het antwoord voor dit gebied een kies van een kalf,’ lacht Margriet Stronkhorst die als adviseur archeologie van ODR in opdracht van gemeente Maasdriel bij deze opgraving betrokken is. ‘Verder zijn er veel paalsporen gevonden en het is ook zeker dat hierin gebouwplattegronden schuil gaan, maar op dit moment is het nog niet duidelijk welke gebouwen er precies gevonden zijn.​ Dit kan zijn van een boerderij of van bijgebouwen zoals schuren en gebouwen waar bv. voedsel werd opgeslagen.

Bronstijd?

Hoewel de naam van het tijdvak doet vermoeden dat brons in grotere aantallen aanwezig is, is het tegendeel waar. Brons was in deze periode nog schaars. De twee vondsten van brons zijn dan ook zeer interessant. De archeologen graven volgende week nog verder en verwachtten dan klaar te zijn met het gravende onderzoek. Daarna volgt de uitwerking van alle sporen en vondsten en wordt duidelijk hoe het kleine boerenerf eruit gezien kan hebben.