Een dag uit het leven van toezichthouder Wim Salet

Wim Salet is medewerker toezicht en handhaving Bouw RO. Op zijn vraag of hij mee wil werken aan een artikel reageert hij enthousiast: ‘Natuurlijk, want het is en blijft een mooi vak’. Wim kan zijn werk ondanks de corona nog goed uitvoeren. Op de bouwplaatsen waar hij komt worden de hygiëne maatregelen en 1,5 meter afstand goed in acht genomen. Wim neemt u een dag mee op pad.

08.00 uur

Het is dinsdag: mijn ‘buitencontrole-dag’. Vandaag staan alleen controles op de planning, die ik morgen kan uitwerken. Als voorbereiding heb ik een route gepland en alle benodigde informatie van eerdere controles, aanvraagformulieren, tekeningen etc. bestudeerd en op mijn tablet gezet.

08.30 uur

De eerste bouwcontrole. Ik heb een afspraak met de eigenaar van een woning om te beslissen of de woning bewoond mag worden. Hij vertelde eerder dat hij de afwerking zelf heeft gedaan. De woning moet natuurlijk voldoen aan het Bouwbesluit en de verleende vergunning, dus ik controleer de hele woning. Zonnepanelen, voorzieningen voor een energiezuinige woning, ventilatie en de verwarming zijn akkoord. Ook het veiligheidsglas, de trap, de trapleuning en de traphekjes voldoen aan alle voorschriften. De woning kan opgeleverd worden!

10.00 uur

Er is in een woonwijk een zeecontainer geplaatst in de voortuin van een woning. Controle uitgevoerd naar aanleiding van een ingediende klacht. Gesproken met de veroorzaker. Deze gaf aan dat de container er tijdelijk staat. Tevens een gesprek gehad met diegene dit de klacht heeft ingediend in het bijzijn van de veroorzaker. De klager heeft aangegeven dat het akkoord is, mits de zeecontainer niet langer dan 2 maanden blijft staan. Morgen de rapportage uitwerken en brief opstellen met de bevindingen waarin de gemaakte afspraken worden verwerkt.

12.00 uur

Onderweg naar de derde controle eet ik snel wat boterhammen. Op de bouw van een nieuwe woning geef ik de eigenaar enkele bouwtechnische adviezen. Snel door naar de volgende.

12.45 uur

Ik ga kijken of de bouw van een agrarisch pand al gestart is. Volgens de voorwaarden van de vergunning moet je
binnen een bepaalde tijd starten met de bouw, anders kan de vergunning ingetrokken worden. De bouw is nog niet gestart, dus ga ik een procedure opstarten voor intrekking.

13.30 uur

Een controle voor de bewapening van de fundering van negen nieuwbouwwoningen staat nu op de planning. Ik zie dat de verbeteringen zijn doorgevoerd en laat dit aan de uitvoerder weten. We plannen meteen een nieuwe controle.

14.45 uur

Nu ga ik kijken of een te hoge erfafscheiding al verlaagd is. De datum waarop de erfafscheiding verlaagd moest zijn, is verstreken. Helaas zie ik dat de erfafscheiding niet is verlaagd. Ik spreek de eigenaar erop aan. Deze kwestie krijgt nog
een vervolg.

16.00 uur

Op naar de laatste zes reguliere bouwcontroles:

  • twee dakkapellen
  • migrantenhuisvesting
  • een grote verbouwing
  • een dubbele garage
  • een groot reclamebord
  • en een project voor groot onderhoud aan
    woningen.

Bij elke controle spreek ik de eigenaar en de aannemer of uitvoerder. Ik neem de stand van zaken op en maak een aantal foto’s.

17.30 uur

Thuis! Het was weer een diverse dag. Als toezichthouder en handhaver bouw/ro kom ik in contact met veel bouwers en burgers. Contacten met ‘de buitenwacht’, bouwkundige en een deel juridische kennis zijn heel belangrijk. Elke dag is anders en dat maakt dat ik het met veel enthousiasme doe!