ODR verzorgt gastles milieu toezicht voor Yuverta

Milieu toezicht bij de overheid!? Dat is saai en lastig! Dat was de indruk van een groep studenten van Yuverta die afgelopen maandag bij ons op bezoek kwamen. Gelukkig gingen zij met een heel ander beeld naar huis. Milieu toezicht bij de overheid!? Boeiend en afwisselend! De kans om een steentje bij te dragen aan een veilige leefomgeving!

Yuverta had ODR gevraagd om een gastles te verzorgen voor 3e jaars studenten milieu inspecteur. Daar werkten onze collega’s van toezicht milieu heel graag aan mee. Zij ontvingen de groep studenten bij ons op kantoor en legden aan de hand van presentaties en verhalen uit wat het werk van toezichthouder milieu inhoudt.

Zo kwamen er verhalen aan bod over hoe ODR samen met iemand van het team ondermijning een controle uitvoerde bij een agrarisch bedrijf waar men verdenkingen bij had. Dat bleek terecht te zijn. Er werd een ruimte ontdekt voor het telen van wiet. Ook legden collega’s uit hoe je een controle uitvoert met een saneerder, hoe je beoordeelt of een hoop grond schoon of verontreinigd is, hoe je toezicht houdt bij een boring van een gesloten bodem energie systeem, wat milieutoezicht en integraal toezicht is, dat je verder kijkt dan alleen milieu, hoe een omgevingsvergunning tot stand komt etc. En een collega liet zien wat er op je afkomt als je opgeroepen wordt bij een asbestbrand, over de inzet van PFAS blusschuim, over brand met zonnepanelen. En hij vertelde over zijn inzet bij een grote brand in de regio waar hij vorig jaar voor opgeroepen werd.

De studenten waren erg onder de indruk van de verhalen en vonden het heel interessant. Zij hadden nu een heel ander beeld bij het werk als toezichthouder milieu. Voor Yuverta reden om onze collega’s volgend studiejaar weer een nieuwe gastles te laten verzorgen! Waar wij natuurlijk graag aan meewerken!