Asbest herkennen

Vroeger werd asbest onder andere gebruikt als materiaal in daken van panden, woningen, schuurtjes of andere bijgebouwen. Asbest is verboden en mag niet meer toegepast worden. Denkt u dat u asbest heeft in een gebouw? Dan is het goed om te weten hoe u asbest kan herkennen. 

Hoe ziet asbest eruit?

Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. En heeft een negatief effect op de gezondheid en het milieu. Daarom is het belangrijk om voorzichtig en verstandig met asbest om te gaan.

Asbest heeft een vezelachtige structuur en is meestal wit tot lichtgrijs. Zolang het materiaal niet beschadigd raakt, is er niets aan de hand. Maar asbestdaken raken bijvoorbeeld beschadigd door weersinvloeden, zoals storm en hagel. Daardoor verweren asbestdaken vaak na zo’n 30 jaar. 

Waar vindt u asbest?

U kunt asbest tegenkomen aan de buitenkant van een gebouw in golfplaten, goten dakleien, plaatwerk, gevelbekleding, riolering en bloembakken. Binnen kunt u asbest vinden in onder andere vloerbedekkingen, vensterbanken en apparaten. 

Op de website van kenniscentrum InfoMil vindt u foto’s van verschillende toepassingen waarin asbest zit.

Laat bij twijfel onderzoek doen

Twijfelt u of er asbest in of op uw pand zit? Schakel dan een gecertificeerd asbestinventariseerder in. Een overzicht van bedrijven in uw regio vindt u op de website van Ascert.

Vindt u asbest in een openbare ruimte?

Als u asbest op een openbaar terrein vindt, moet u dit melden bij de omgevingsdienst of uw gemeente. De gemeente kan het asbest laten verwijderen als dat nodig is. De gemeente kan ook laten onderzoeken hoe erg het terrein verontreinigd is.

Meer weten over asbest?

Meer informatie over asbest, waar het zit en hoe u het kunt herkennen, vindt u in dit filmpje van Milieu Centraal. Bekijk de video hier.

Gerelateerd

Asbest verwijderen

Heeft u asbest gevonden in of om de woning? U mag dat in sommige gevallen zelf verwijderen als dit aan bepaalde eisen voldoet.

Asbest bij bedrijven

Heeft u een bedrijf waar asbest is aangetroffen en wilt u dat laten verwijderen? Dan moet u dit altijd laten doen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.